Gepocheerde pladijs met looksaus

4 personen
 
 
Ingrediënten
• 1 gefileerde pladijs, dus 4 pladijsfilets
• 1 ui
• 1 wortel
• 1 takje tijm
• 1 laurierblad
• 1 teentje knoflook
• 1 glas droge witte wijn
• peper en zout
Voor de saus:
• 5 teentjes knoflook
• 1 ui
• 20 cl olijfolie
• 1 koffiel zacht paprikapoeder
• 1 laurierblad
• 3 eetl van het pocheervocht
• 1/2 citroen
• 1 eetl fijngehakte peterselie
• Peper en zout
 
Bereiding
• Maak eerst een court-bouillon: leg de schoongemaakte en in grove stukken gesneden ui, wortel en knoflook in de pan. Overgiet met de witte wijn en 7 dl water. Voeg het tijm en laurier toe. Peper en zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken onder deksel. Zeef de court-bouillon en laat afkoelen.
• Leg de pladijsfilets in een pot. Overgiet met de koude court-bouillon. Verwarm tot de vloeistof bijna het kookpunt bereikt. Zet dan het vuur onder de pot lager. Laat nog 5 minuten pocheren.
• Schep de vis voorzichtig uit het pocheervocht en houd warm in een lauwe oven.
• Begin ondertussen aan de saus. Giet een zeer stevige scheut olijfolie in een sauspannetje. Voeg de fijngehakte ui, knoflook en een laurierblad toe. Laat gedurende 5 minuten zacht fruiten zonder verkleuren. Voeg het paprikapoeder toe en 3 eetlepels van het pocheervocht. Laat 5 minuten zacht koken. Voeg een streepje citroensap toe en zeef de saus. Peper en zout.
• Leg de pladijsfilets op warme borden en overgiet met de kruidige olijfoliesaus. Werk af met gehakte peterselie. Serveer met gekookte aardappelen.