PLADIJS OP DE BARBECUE MET TOMATENCOMPOTE

4 personen
 
Bereidingstijd
Moeilijkheidsgraad
Aantal ingrediënten
 
 
Ingrediënten
• 2 pladijzen van 500 g elk
• 4 takjes tijm
• 2 sjalotten
• 2 lente-uitjes
• 4 teentjes look
• olijfolie
• 4 kerstomaatjes
• 1 aubergine
• 1 dl sojasaus
• ½ dl mirin
• 2 eetlepels honing
• sap van ½ citroen
• zeste van 1 limoen
• 2 soorten tomaten in blik van elk 250 g
• 2 eetlepels ketchup
• 1 eetlepel rode wijnazijn
• 1 ui
• 2 teentjes look
• 1 takje tijm
• 2 eetlepels olijfolie
 
Bereiding
• Prik de aubergine in met een vork, verpak in huishoudfolie en gaar gedurende een vijftal minuten in een microgolf op de hoogste stand.
• Controleer of de aubergine gaar is. Gaar ze desnoods wat verder in de microgolf (hangt van toestel tot toestel af).
• Laat de aubergine afkoelen in de koelkast.
• Snij in plakjes.
• Breng de resterende ingrediënten aan de kook voor de lak.
• Leg de aubergines in de lak en kook verder in een stroop die rond de aubergines plakt.
• snij ui en look fijn.
• Gaar in olijfolie tot ze zacht zijn.
• Voeg de ingeblikte tomaten, ketchup en rode wijnazijn toe.
• Reduceer alles op een zacht vuur tot een dikke compote.
• Roer deze massa door een aardappelzeef.
• Breng op smaak met peper en zout.
• grill de pladijs kort op de BBQ.
• Leg de gegrilde pladijs op een vuurvaste schotel met grofgehakte sjalot, kerstomaat, look en lente-ui.
• Voeg takjes tijm en olijfolie toe en laat verder zacht garen op de bbq. (een bbq met deksel is ideaal omdat zo de aroma’s beter tot hun recht gaan komen).
• Serveer aan tafel in aparte schalen.