KREEFT THERMIDOR

4 personen
 
 
Ingrediënten
•  2 levende kreeften van 750 g elk
•  2 fijngehakte sjalotten
•  1 theelepel mosterd
•  2 dl droge witte wijn
•  2 dl visfumet
•  1 dl kaassaus (bechamelsaus met geraspte kaas)
•  3 eetlepels fijngehakte peterselie
•  boter
•  fijngesneden ui
•  bleekselderij
•  wortel
 
Bereiding
•  Breng water aan de kook in een grote pan en doe er de ui, selderij en wortel in.
•  Kruid met peper en zout.
•  Laat 5 min. koken en leg er dan de kreeften in, met de kop eerst.
•  Dek de pan onmiddellijk af om opspattend water te vermijden.
•  Laat de kreeften 8 min. koken.
•  Haal ze nadien meteen uit de pan en koel ze onmiddellijk af onder ijskoud stromend water om het kookproces te stoppen.
•  Snijd de kreeften in de lengte in tweeën, breek de scharen open en haal er het vlees uit.
•  Fruit voor de saus de sjalot glazig in boter.
•  Bevochtig met de mosterd, wijn en visfumet en breng aan de kook.
•  Laat inkoken tot de helft.
•  Voeg de kaassaus toe en laat op een laag vuur binden.
•  Werk af met de fijngehakte peterselie en een klontje boter.
•  Nappeer de kreeft met de saus en gratineer 3 min. onder een hete grill.