MOSSELEN NATUUR

2 personen
 
 
Ingrediënten
•  2 kg verse mosselen
•  1 kleine ui
•  1/2 winterwortel
•  6 takjes selderij (blad met steel)
•  2 laurierblaadjes
•  2 takjes tijm (elk ca. 5 cm)
•  mespunt peper
•  eventueel witte wijn (niet zuur – niet zoet)
 
Bereiding
•  Spoel de mosselen een paar keer in een afwasbak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt.
•  Doe de mosselen daarna in een afwasbak met ruim koud water.
•  Borstel de mosselen één voor één onder koud stromend water schoon.
•  Was de wortel, de tijm en de selderij en pel de ui.
•  Snijd de ui en wortel in grove stukken, laat de selderij heel.
•  Doe een halve cm water of witte wijn met de ui, wortel, tijm, selderij en laurierbladeren in in een grote pan.
•  Breng de inhoud van de pan aan de kook, leg er een deksel op en laat de groentebouillon 5 min. zachtjes koken.
•  Doe na 5 min. de mosselen bij de hete groentebouillon in de pan, maar vul de pan niet verder dan tot een derde vol.
•  Zet de pan met gesloten deksel op zo’n hoog mogelijke hittebron, blijf er bij en wacht 3 tot 5 min. tot de inhoud van de pan kookt.
•  Laat de pan dicht, het deksel komt omhoog als de inhoud van de pan kookt.
•  Haal, zodra de inhoud kookt, de pan van de hittebron en schud de inhoud om.
•  Zet de pan weer terug op de hittebron en tel tot tien.
•  Open de pan en controleer, door weer om te schudden, of alle schelpen open zijn.
•  Zo ja – dan zijn de mosselen klaar, zo niet – laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn.