SPAGHETTI ALLE VONGOLE

4 personen
 
 
Ingrediënten
•  400 g gedroogde spaghetti
•  250 ml witte wijn
•  10 kerstomaatjes
•  4 teentjes look
•  1 bos fijngehakte platte peterselie
•  1 kg vongole
•  zeezout
•  zwarte peper
•  extra vierge olijfolie
•  1 gedroogde chilipeper
 
Bereiding
•  Breng een pot met water aan de kook. Terwijl je wacht, kun je je schoongemaakte vongole controleren.
•  Zet een grote pan met deksel op een hoog vuur en laat het warm worden.
•  Snijd de stengels van de peterselie fijn, leg ze aan de kant en versnijd dan ruwweg de blaadjes.
•  Pel en hak de knoflook fijn, snijd de tomaten in vier stukken en zet je wijn klaar.
•  Gooi de pasta in het kokende water en voeg er een goede snuif zout aan toe.
•  Giet 5 minuten voor de pasta klaar is 4 rijkelijke scheuten olijfolie in de hete pan en doe er de look, peterseliestengels en een flinke snuif peper en zout bij.
•  Verkruimel de gedroogde chilipeper erin en voeg er ook de stukken tomaat aan toe.
•  Blijf voortdurend roeren en voeg vongole en wijn toe zodra de look begint te verkleuren.
•  Schud alles eens goed op en zet dan het deksel op de pan.
•  Na 3 à 4 minuten zullen de vongole zich beginnen te openen.
•  Blijf draaien met de pan tot ze allemaal opengegaan zijn.
•  Haal de pan van het vuur en gooi de gesloten vongole weg.
•  Giet de pasta af en voeg toe aan de pan met vongole, samen met de peterselieblaadjes en nog een extra scheutje olijfolie.
•  Blijf nog een tweetal minuutjes roeren op opschudden tot de pasta het sap van de vongole goed geabsorbeerd heeft.