Gebraiseerde zeeduivel met jonge worteltjes

4 personen
 
 
Ingrediënten
• 800 g zeeduivel in een stuk
• 1 bussel loofworteltjes
• een scheut olijfolie
• 2 klontjes boter
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 25 cl kippenbouillon
• 1 takje tijm
• 1 blad laurier
• 3 pijpajuintjes met groen
• peper en zout
 
Bereiding
• Schil de worteltjes met de dunschiller en snijd in grove stukken.
• Zet een gietijzeren stoofpan op het vuur en laat er een scheutje olijfolie in warm worden. Voeg dan een klontje boter toe.
• Laat het ingepeperde en gezouten stuk zeeduivel langs alle kanten vlug even aankleuren in de pot. Haal het stuk vis uit de pot.
• Doe de worteltjes, de fijngehakte ui en de knoflook in de pot. Laat 5 minuten bakken op een zacht vuur.
• Giet de bouillon bij de wortelen. Voeg tijm en laurier toe en laat 10 minuten koken zonder deksel.
• Leg de zeeduivel op de groenten en zet het deksel op de pot. Laat 15 minuten zacht garen.
• Snijd de pijpajuinen in ringetjes.
• Schep de vis uit de pot en leg op een warme serveerschotel. Leg er de worteltjes bij. Zet even weg in een lauwe oven, die staat afgesteld op 80°C.
• Laat de saus even inkoken. Haal dan de pot van het vuur en laat er, al schuddend met de pan, een klontje boter in uitsmelten.
• Giet de saus over vis en groenten. Serveer met gepersilleerde nieuwe aardappelen.