IFS

De International Food Standard, veelal kortweg IFS of ook wel IFS Food genoemd, is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd opgesteld door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. De standaard wordt ook wel aangeduid als International Featured Standard – Food. De standard is net als BRC bedoeld voor de leveranciers van private label producten aan de retailer en heeft eveneens voedselveiligheid en hygiëne in de voedselverwerkende sector als hoofddoelstelling.

Het IFS certificatiesysteem wordt beheerd door de Duitse, de Franse en de Italiaanse retailers. Veel retailers, niet enkel in deze landen maar ook internationale retailers eisen dan ook IFS certificatie van hun leveranciers.

Binnen IFS wordt gewerkt met een viertal zogenaamde “knock-out-criteria”. Wanneer er niet wordt voldaan aan een van deze criteria, wordt de leverancier automatisch niet gecertificeerd. Deze criteria zijn:

– beheersing van kritische controlepunten;
– betrokkenheid van het management en medewerkers;
– traceerbaarheid van producten, grondstoffen en verpakkingsmaterialen;
– uitvoering van corrigerende maatregelen.

 

De inhoud van het IFS-lastenboek is sterk te vergelijken met de inhoud van het BRC lastenboek. Het lastenboek valt uiteen in 5 hoofdstukken:

Senior management verantwoordelijkheid.
Management van het kwaliteitssysteem en het HACCP-systeem.
Management van middelen en personeel.
Regels voor de productieprocessen en de fabrieksinrichting.
Metingen, analyses, permanente verbetering.