COLIJNSPLAAT – OOSTERSCHELDEKREEFT – VEILINGMEESTER ANNEMARIE VAN GAAL VOOR PINK RIBBON

COLIJNSPLAAT – Colijnsplaat, 26 maart 2015 – Dat de Oosterscheldekreeft een gewild product is, bleek vanmiddag bij de veiling van de eerste kreeft waarmee het seizoen officieel van start ging. Maar liefst 23.900 euro werd betaald voor de eerste kreeft, het bedrag komt ten goede aan Stichting Pink Ribbon. Veilingmeester van dienst en top zakenvrouw Annemarie van Gaal spoorde de geïnteresseerde kopers uit Nederland en België aan gul te geven voor de primeur en daarmee het werk van Stichting Pink Ribbon te steunen. De gelukkige koper werd uiteindelijk Krijn Verwijs.

Het goede verloop van de veiling tekent ook de positieve ontwikkeling van de visserij op de Zeeuwse kreeft. De 20 actieve vissers mogen weliswaar een beperkte periode uitvaren, maar krijgen over het algemeen goede prijzen voor de gewilde delicatesse. Het vandaag gestarte seizoen loopt tot 15 juli.

Vanochtend had Gerrit Zalm de eerste kreeft opgevist samen met kreeftenvisser Gerrie van den Hoek. De Zeeuwse kreeft is nog een van de weinige seizoenproducten die Nederland kent. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. “De kreeftenstand staat er goed voor. De gelimiteerde periode van visserij werpt zijn vruchten af. Vanaf half juli wordt de kreeft met rust gelaten en kan hij zich in alle rust met de voortplanting bezig houden.”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions. De kreeften vinden hun weg vooral naar restaurants, zowel in Nederland als België. Vissers verwachten goede prijzen voor hun kreeft. Door de hoge dollarkoers zijn de prijzen van de concurrent, de Canadese kreeft, een stuk hoger en dat zal ook doorwerken naar de prijzen voor de Zeeuwse kreeft.

Opbrengst voor Pink Ribbon
Het goede doel van de veiling was dit jaar de Stichting Pink Ribbon die zich bezighoudt met projecten en onderzoek naar de behandeling, nazorg en lange termijn effecten van borstkanker. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen te maken met borstkanker. Pink