Vandermaesen present op de Premier Mussel Academy

Op 3 Juni ging de 3de editie van de Premier Mussel Academy door in de Oesterij in Yerseke. De Oesterij is een zeer aangename plaats om te vertoeven. U heeft een prachtig uitzicht op de oesterputten en de Oosterschelde, als u eens de kans heeft om Yerseke te bezoeken moet u zeker eens langs gaan bij dit restaurant op de Havendijk! Hier is alvast hun website: http://oesterij.nl/

De Premier Mussel Academy is een event dat voor de 3de keer georganiseerd werd door de firma Krijn Verwijs, een bekende naam onder de mosselkwekers. Ieder jaar worden er verschillende visgroothandels uitgenodigd en worden er meerdere interessante topics aangesneden.

Het eerste onderwerp dat behandeld werd was de invloed van mosselkweek op de natuur. Hierover werd een lezing gegeven door professor Aad Smaal. De heer Smaal heeft jaren lang onderzoek gedaan naar de impact van mosselkweek op de biodiversiteit en de kwaliteit van het zeewater en de zeebodem. Hij opperde voor een nauwere samenwerking tussen de visindustrie en de wetenschap met als doel nog grotere stappen te zetten op het gebied van kweektechnieken. ‘Er zijn op dit moment zo een 7 miljard mensen op deze aardbol en dat cijfer zal in de komende jaren enkel maar toenemen’. ‘Door dit toenemende cijfer wordt de strijd tegen de ecologische voetafdruk met de dag intenser’. ‘Daarom is het prioritair dat we in de toekomst de grotere vraag naar voedsel op een duurzame manier het hoofd kunnen bieden’. ‘De rol van schaal-en schelpdieren zal essentieel zijn om aan de vraag te voldoen’, besluit Smaal.

Na de eerste lezing kreeg de Belgische arts en wetenschapsjournalist Kris Verburgh het woord. Hij had het over het grote belang en vooral grote tekort van Omega 3 vetten in het menselijk lichaam. Mosselen zijn rijk aan gezonde omega 3 vetzuren en deze stoffen zijn belangrijk voor de hersenen en het hart. De mossel bevat ook belangrijke mineralen zoals selenium en jodium. We zouden dus allemaal wat meer mosselen moeten eten om ons omega-3 niveau op te krikken!

Ten slotte gaf Jeroen Vinkesteijn ons een kijkje in de wondere wereld van de sociale media en het internet en hoe we er op een efficiënte manier mee kunnen omgaan met als doel onze mosselen te promoten.

Deze editie was zoals de vorige edities weer een voltreffer. We kijken reeds uit naar de volgende afspraak. Eigenlijk komen we tot de conclusie dat mosselen het vlees van de toekomst is en daar kunnen we als vishandelaar enkel maar tevreden over zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*