VIS BEWAREN IN DE KOELKAST

 

Visfilet en vismoten

 

Maak de hele vis schoon door de schubben en ingewanden te verwijderen en spoel hem af met koud water. Dep de vis droog tot alle sporen van schubben en ingewanden verwijderd zijn. Bewaar de vis in een afgesloten schaal, of in een vrieszak op een bord, in het koudste deel van de koelkast. Gebruik hem binnen 2-3 dagen na aankoop.

 

Schaal- en schelpdieren 

 

Bedek kreeft of krab met een vochtige doek of vochtig krantenpapier. Alle andere schaaldieren kunnen in een afgesloten schaal of op een bord in een vrieszak worden bewaard. Bewaar in het koudste deel van de koelkast en gebruik binnen de 2-3 dagen na aankoop.
Gebruik rauwe schaal- en schelpdieren ( garnalen, krab, kreeft en oesters) binnen 1-2 dagen na aankoop. Verse mosselen bewaart u in een emmer met water in het koudste deel van het huis, losjes bedekt met een vochtige doek en uit het directe zonlicht. Bij warm weer kunnen ze 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

 

VIS INVRIEZEN

 

Alleen verse vis kan worden ingevroren. Als u vis koopt om zelf in te vriezen, moet u er zeker van zijn dat deze niet reeds ingevroren is geweest. Plak er een sticker op met de datum van invriezen. Laat de vis in de koelkast ontdooien. Sommige vis, zoals inktvis en garnalen kan in bevroren toestand worden gekookt.

 

Hele vis en visfilet 

 

Verwijder schubben en ingewanden, spoel de vis af onder koud water, dep droog met keukenpapier en vries in in een luchtdichte zak. Een hele vis kan maximaal 6 maanden worden ingevroren. Vette vis zoals tonijn, mul, zalm en sardines, maximaal 3 maanden. Visfilet kan in kleine porties in plastic zakken maximaal 3 maanden worden ingevroren.

 

Garnalen 

 

Niet pellen. Doe ze in een plastic bakje en vul dat met water. Dit vormt een grote ijsblok dat de garnalen helemaal omvat. Maximaal 3 maanden invriezen en altijd in de koelkast laten ontdooien.

 

Andere schaal- en schelpdieren

 

Maximaal 3 maanden in vriezen. Grote schaaldieren voor het gemak eerst in folie wikkelen en dan in een diepvrieszak doen. Inktvis voor het invriezen van ingewanden ontdoen. Oesters bij voorkeur niet invriezen, dit tast de smaak aan.